Header Search

Bokens Afton 2013


Bokens Afton i Kalmarsalen

Tisdag 12 november kl 19.00, 2013  fylldes Kalmarsalen till bredden. Vilken underbar kväll vi fick. Berättartraditionen lever och ger så mycket positiva signaler.

bokensafton2013

Författarna som gästade Bokens Afton 2013

Tina Nordström är en av Sveriges kockstjärnor. Hon har charmat hela svenska folket i TV-rutan med sina läckra recept och sin befriande matattityd. Passionen för mat har alltid funnits där och från föräldrarnas restaurang i Ramlösa i Skåne var steget inte långt till arbeten på krogar runt om i Sverige och utomlands. 14 säsonger matprogram har det hittills blivit. Tina är också krönikör i tidningen ”Gourmet”, författare till flera kokböcker och bejublad vinnare av ”Let’s dance” 2008.

”Tina: hur du enkelt lagar min allra godaste mat”

Tina – hur du enkelt lagar min allra godaste mat är 384 sidor bläddervänlig matglädje som gör sig bäst bredvid skärbrädan, kniven och pepparkvarnen på köksbänken, långt från traven med tjusiga coffee table-böcker. Ligger den här kokboken ren och fin på soffborden har jag misslyckats, menar hon.

 

Leif GW Persson är kriminolog och professor i polisforskning tidigare verksam vid Rikspolisstyrelsen. Han är Sveriges ledande expert på brottsfrågor och syns ofta i media.

11 romaner och flera ”grabb-böcker” om jakt, mat och grabbar.

”Den sanna historien om Pinocchios näsa”

en roman om ett brott

”Den här romanen är en ond saga för vuxna barn och om det inte hade varit för den siste tsaren av Ryssland, Nikolaj II, Englands premiärminister Sir Winston Churchill, Rysslands president Vladimir Putin och kriminalkommissarie Evert Bäckström vid Västerortspolisen i Stockholm, skulle det som den handlar om aldrig ha hänt. I den meningen är det en berättelse om det samlade och slutliga resultatet av de handlingar som fyra män genomför över en period på mer än hundra år. Fyra män som aldrig träffade varandra, som förvisso levde sina liv i skilda världar, och där den äldste av dem blev mördad fyrtio år innan den yngste av dem ens var född. Och som så ofta förr, oavsett i vilket sällskap eller sammanhang som han nu har hamnat, är det också Evert Bäckström som kommer att sätta punkt för historien.”

 

Johan Theorin är delvis uppväxt på Öland. Han är journalist och romandebuterade 2007 med Skumtimmen, som hyllades av både läsare och kritiker och nu går upp på biograferna . Succén följdes sedan upp med NattfåkBlodläge och den fristående thrillern Sankta Psyko. 2012 kom På stort Alvar, en samling spökhistorier som alla utspelar sig på Öland.

 

”Rörgast” är den fjärde romanen i Johan Theorins Ölandssvit! Solen steker den kalkvita ön, men semesterparadiset kommer snart att få en mörk sorgkant. Den gamle skepparen Gerlof Davidsson väcks mitt i natten av en pojke som bultar på hans dörr. Pojken stapplar in från stranden och berättar om ett skepp fyllt av döda och döende sjömän, och en galen man med yxa. Det är början en tryckande högsäsong på norra Öland, när tiotusentals turister anländer för att fira midsommar. Men en av besökarna har vänt hemåt från ett annat land för att kräva betalning för en mycket gammal skuld, och han lämnar död och skräck efter sig i sommarnatten. I myllret av människor är det bara Gerlof som börjar ana vem hemvändaren är, och varför hans mål är att utplåna en hel släkt. Det är bara han som har mött mannen förut, i ungdomen, när de båda stod på kyrkogården och plötsligt hörde knackande ljud från en nygrävd grav …

 

Liza Marklund bor numera i södra Spanien med sin familj. Hon är författare, journalist, krönikör och Unicef-ambassadör. Hon är delägare i Piratförlaget AB. Liza Marklunds författarskap innefattar elva romaner och en faktabok. Böckerna har sålt i drygt elva miljoner exemplar på 30 språk. Liza bevakar och arbetar huvudsakligen med kvinnors och barns rättigheter när hon inte skriver deckare. Sedan 2004 är Liza också ambassadör för svenska UNICEF.

”Lyckliga gatan” är en thriller om familjer, medier och social acceptans i vår tid. Det är den tionde boken om journalisten Annika Bengtzon. En kall och blöt majdag hittas riskkapitalisten och före detta riksdagsmannen Ingemar Lerberg torterad och medvetslös i sin fashionabla villa utanför Stockholm. Hans hustru Nora är spårlöst försvunnen. På Kvällspressen får Annika Bengtzon i uppdrag att skriva om fallet samtidigt som hennes privatliv är i gungning.

Maria Sveland,är en av våra mest framträdande femi­nister i debatten. År 2007 debuterade hon som författare med romanen Bitterfittan som blev en stor succé och mycket omdiskuterad. Den har kallats både modern klassiker och genera­tionsroman. 2010 kom hennes andra roman, Att springa. Hon har även varit redaktör för skilsmässoantologin Happy, Happy och våren 2012 givit ut Hatet. Maria Sveland är utbildad på Dramatiska Institutets radiolinje och har gjort flera uppmärksammade och prisbelönade program för Sveriges Radio och SVT.

 

”Systrar & bröder”

I sin nya roman fortsätter Maria Sveland sin undersökning av kärnfamiljen och dess neuroser. ”Göran är den enda pappa vi har. Och vi råkar vara hans barn.” Jo, så var det. Göran var deras enda pappa. Den de råkat få. Och det var bara att förhålla sig till det faktumet så gott man kunde. Att överleva sin barndom är inte enkelt. Med olika strategier, neuroser och minnen kämpar de tre syskonen i Maria Svelands nya roman med att hantera. Förlåta, försonas och förtränga. Upp­växten, med Görans monstersnarkningar i radhuset om natten, lillebror Pers nattskräck, Heddas känsla för skyddsänglar och zombiedemoner, Noras storasysterliga duktighet och mamma Anitas död. Och så Noras ord: Allt kommer bli bra. Ord som både stör och lugnar Hedda.

Författaren Bengt Liljegren är adjunkt och historiker. Han har haft stora framgångar med biografierna Karl XII, Alexander den store, Adolf Hitler och Pink Floyd. Bengt har också ett förflutet som musiker i legendariska rockband som Garbochock och Underjordiska Lyxorkestern.

Bengt Liljegren skärskådar ”Winston Churchill” utan att skygga för de mörkare sidorna av hans gärning och personlighet. Tveklöst en av 1900-talets stora profiler, och en av Storbritanniens starkast lysande stjärnor. De allra flesta känner honom som mannen med cigarren och V-tecknet, en man som på ett avgörande vis påverkade andra världskrigets utgång. Bengt bjuder på ett närgånget porträtt.   Det är den unge och medelålders Churchill, som i mångt och mycket var före sin tid. Det handlar om hans liv före andra världskrigets utbrott. Hans enorma arbetsförmåga, som ofta charmade sin omgivning.

ba 1ba 9

ba 5ba 8ba7 ba11 ba12ba13 ba15 ba17 ba20ba19