Header Search

Bokens Afton 2015


bokens afton barometern

bokens afton 20152015-10-13 06.40.18

 

Bilder från kvällen

BA 2015 (1) BA 2015 (2) BA 2015 (4) BA 2015 (10) BA 2015 (13) BA 2015 (15) BA 2015 (16) BA 2015 (21) BA 2015 (22) BA 2015 (23) BA 2015 (25) BA 2015 (26) BA 2015 (27) BA 2015 (28)

2015         Lill Lindfors                               presentatör

Maj Lillemor ”Lill” Lindfors är sångerska, komiker och skådespelerska.

Hon är numera bosatt i Högby på Öland men har bott större delen av sitt liv i Stockholm

Efter debuten 1959 har det bara rullat på.

  • Första programledaren för ”Tio i Topp” 1961.
  • Lill Lindfors vann Melodifestivalen 1966 tillsammans med Svante Thuresson med ”Nygammal vals”.
  • Hennes först kända album ”Du är den ende” släpptes 1967. Titellåten på albumet ”Du är den ende” är, med sin text av Bo Setterlind, en av de mest kända sångerna av Lill Lindfors. ”Du är den ende” såldes i 114 500 exemplar, vilket gav Lill en diamantskiva 1968.
  • Lill var värd för Eurovision Song Contest 1985, då hon med en klänning specialdesignad av Christer Lindarw medvetet tappade kjolen av vilket Europa roades.
  • Hon är UNICEF-ambassadör
  • Håller seminarier om kroppsspråk
  • Gör jazzkonserter
  • Har sjungit in nya tonsättningar av svensk lyrik, till exempel dikter av Edith Södergran, vilket resulterade i albumet ”Ett Liv” tonsatt av Ketil Bjornstad.
  • Föreställningen ”Triumf att finnas till” gick på turné med Riksteatern 2003. Det är Lills hyllning till tre starka kvinnliga författare; Anna Maria Lenngren, Edith Södergran och Eeva Kilpi.
  •  2009 kom Lill Lindfors tillsammans med Agneta Lagerkrantz ut med boken

Sa du gula höns”, samtal om livet från A-Ö.  De gästade då Dillbergs bokhandel.

Lill har arbetat tillsammans med Hasse och Tage, Owe Thörnqvist, Beppe Wolgers, Carl-Gustav Lindstedt, Lars Ekborg, Anita Wall, Anders Linder, Robert Broberg, Brasse Brännström, Magnus Härenstam,  Sven Wollter, Björn Skifs, Allan Edwall, Stellan Skarsgård, Lena Nyman, Dan Ekborg och  Jacques Werup med flera.

Jonas Hassen Khemiri: Allt jag inte minns

Jonas är en av våra mest hyllade och lästa unga författare och dramatiker. Romanerna Ett öga röttMontecore och Jag ringer mina bröder har översatts till ett femtontal språk och debutpjäsen Invasion! sattes upp i USA och tilldelades en Obie Award för bästa manus. Khemiri har även Augustnominerats och tilldelats bland annat Borås Tidnings Debutantpris, Sveriges Radios Romanpris, Tidningen Vi:s litteraturpris, Aniarapriset samt PO Enquists pris för unga författare på väg ut i Europa.
Allt jag inte minns är en roman om kärlek och ekonomi. Om vänskap och våld. Om Samuel som lever vidare i allas minnen, nu när Vandad sitter inspärrad, Laide har lämnat landet och huset är förstört.
Ett antal öden krockar i rasande fart i dagens Stockholm. Bakom alla röster om Samuel skymtar en person på flykt från sig själv. Vems minnesbilder går att lita på? Och vad döljer sig i det som vi inte minns?
Jonas Hassen Khemiri har skrivit en oförglömlig kärleksberättelse om vår hypersnabba tid, om priset vi människor betalar för att leva tillsammans.
Sara Lövestam: Önska kostar ingenting / Som eld (Obs. 2 böcker)

Sara Lövestam arbetar som lärare i svenska för invandrare och som skribent och föreläsare. Hennes blogg fick tidigt stor uppmärksamhet av bland annat magasinet QX, som 2007 värvade henne som krönikör. Sara är numera också känd som domare i tävlingsprogrammet Lantzkampen i P1. Våren 2009 vann hon tävlingen Bok-SM med sitt manus för debutromanen Udda. Sedan dess har hon utkommit med ytterligare fyra romaner som alla har fått ett fantastiskt mottagande av läsare och recensenter. Med grammatikboken Grejen med verb nådde hon många nya språkintresserade läsare.

Önska kostar ingenting är Sara Lövestams andra roman om privatdetektiven Kouplan. Jenny Svärd är borgarråd och allt utom lättlurad. Därför är det omöjligt att hennes älskarinna kan ha lurat henne på tvåhundra tusen kronor och sedan försvunnit spårlöst. Hon är förbannad och ytterst generad, och den enda som hör henne är killen som rotar i papperskorgen bakom henne. Han som påstår att han i själva verket är privatdetektiv och heter Kouplan.

Som eld är Sara Lövestams första ungdomsbok – en pirrig roman om den första starka kärleken, full av igenkänning.

Christer Lundberg: Bläckfisken  

Christer Lundberg är radioprofilen från Christer i P3 och Christer och Morgan rapporterar. Christer har en historia bakom sig som jeans-försäljare, fjällvandrare och reporter åt Siewert Öholm. Han har också gjort en dokumentärfilm om kyssar, tävlat i judo och belönats med Sveriges Radios språkpris. När han inte sitter i radio eller tävlar i På spåret, sjunger han i syntpopbandet Universal Poplab. 2009 var han programledare för Musikhjälpen i SVT. 2012 kom hans debutroman ”Gräspojken” ut.

Den 34-åriga Jimmy förlorade för 15 år sedan sin bästa vän och är fast i det förflutna. Större delen av sin tid sitter han på sitt rum och spelar WoW. Han bor fortfarande hos sin mamma och kan knappt ta hand om sig själv, men efter att ha fått en praktikplats på Sjöfartsmuseet i Göteborg blir ingenting sig likt. Där möter han Lisa, och där gömmer han också den lilla bläckfisk som han får i sin vård. Den är dock inte så söt och ofarlig och den växer med oroande hastighet. Bläckfisken är en vidunderligt galen skröna av ett oemotståndligt berättarsnille. Christer Lundberg lyckas med konstycket att förena det vardagliga med det bisarra i det Göteborg han känner så väl.

Anna Mannheimer: Mitt liv som gift  

Anna Mannheimer är komiker, journalist och programledare. Hon bor i Göteborg med sin familj. Tillsammans med sin man Peter Apelgren har hon satt upp de två föreställningarna Gift och Kids. Anna Mannheimer har varit gift med Peter Apelgren ett decennium och nu bjuder hon generöst på scener ur sitt äktenskap. Detta är en bok om konsten att leva tillsammans med någon man älskar, och att arbeta tillsammans med någon man är gift med. Anna Mannheimer lotsar oss genom vardagslivet som gift, och hon väjer inte för något. Hur är det som samlare att bo ihop med en slängare? Hur sjutton ska man gräla när båda är fruktansvärt konflikträdda? Och hur hinner man både umgås med sina barn, sova och dessutom ha sex?
Med underhållande ögonblicksbilder, personliga berättelser från deras gemensamma scenprojekt och avväpnande skildringar visar Anna Mannheimer att det krävs en hel del humor och självdistans för att få en relation att hålla i längden.

Cecilia Lindqvist: En annan värld. Minnen från Kina 1961-62  

Cecilia Lindqvist, fil mag, författare, fotograf, och en av Sveriges främsta Kinakännare. Förutom kinesiska, konsthistoria, historia och litteraturhistoria har hon studerat musik, dels i Italien och Tyskland 1958-59, dels i Peking 1961-62 vid Musikaliska Akademin och Forskningsinstitutet för qin.
Sedan sextiotalet har hon kontinuerligt besökt Kina under längre och kortare perioder. År 1971 introducerade hon kinesiska som C-språk på gymnasiet och under 90-talet undervisade hon på universitetsnivå. I flera decennier har hon i artiklar, böcker, tv-program m.m. informerat om Kinas kultur, historia, språk och samhälle och 1989 utnämndes hon till hedersprofessor. Sedan 2003 är hon gästprofessor vid Beijing University of Language.

Cecilia Lindqvist har belönats med Augustpriset två gånger, för Tecknens rike 1989 och Qin 2006. Båda väckte stor uppmärksamhet även internationellt.

”Många av mina minnesbilder är tydliga. Jag minns den ödsliga miljön på Pekings universitet där jag började studera kinesiska. Högarna av koldamm. Och den iskalla lärosalen, där vi satt fullt påpälsade med mössor och vantar och ytterrockar. När vi andades stod ett moln av rök ur våra munnar.” Efter sju dagars resa på transsibiriska järnvägen från Moskva, närmar sig Cecilia Lindqvist äntligen sitt resmål Peking. Det är januari 1961, hon är 28 år och har redan hunnit bo och studera i Tyskland, Italien och Grekland. Men första mötet med Kina blir en chock. Att landet skulle vara fattigt är hon förberedd på, men att det sedan ett par år råder djup svält kommer som en total överraskning, liksom den stenhårda politiska kontroll som styr hennes liv som student.
När hon får låna en gammal kamera lämnar hon sin övervakade universitetsvärld så ofta hon kan, och börjar dokumentera Pekings smutsiga, men stilla gator och byarna på landsbygden, metropolen Shanghai och de buddhistiska tempelgrottorna i Longmen. Genom sina studier i det flertusenåriga stränginstrumentet qin, upptäcker hon att den klassiska kinesiska kulturen ännu lever kvar – starkt ifrågasatt men fortfarande levande.
Med utgångspunkt i sina egna fotografier berättar Kinakännaren Cecilia Lindqvist i En annan värld om sin upplevelse av Kina 1961-62 – några få år före Maos sista, våldsamma kampanj, kulturrevolutionen, drar igång.

Hans Rosenfeldt: De underkända  

Hans Rosenfeldt är manusförfattare, bland annat skapare av den hyllade tv-serien Bron, men också känd som programledare i tv. Han hörs också flitigt i På minuten. Hans Rosenfeldt var nöjeschef på SVT 2003-2005. Tillsammans med Michael Hjorth skriver han kriminalromaner under namnet Hjorth/Rosenfeldt. Serien om Sebastian Bergman är såld till 30 länder, och har sålt i över 2 miljoner exemplar i världen. De underkända är den femte boken. Här ställs Sebastian och kollegerna från Riksmord inför en komplex och avancerad seriemördare som till slut kommer att hota hela teamets existens.

Bokserie: Sebastian Bergman (del 5) En känd dokusåpadeltagare hittas mördad i en övergiven skola, skjuten i huvudet med bultpistol. Han sitter på en stol i ett klassrum, bunden, med ansiktet vänt in mot hörnet och en dumstrut på huvudet. Ett flersidigt frågeformulär sitter fastnitat på ryggen med häftpistol. Testet har med allmänbildning att göra och den mördade har uppenbarligen inte klarat kraven. Det första offret följs av flera, alla samma sorts mediala kändisar, och Riksmord kopplas in. De famlar efter bevis, men Sebastian Bergman hittar spår i anonyma insändare i tidningar och chattar. Skribenten raljerar mot bristen på allmänbildning hos den nya generationens förebilder, men uppehåller sig lite för gärna vid morden. Sebastian börjar utmana och inser snabbt att den anonyma vet saker om morden som bara polisen känner till.